El nostre logotip

El nostre logotip

dimarts, 6 de juny del 2017

Coves de Can Nadal i Ruta Prehistòrica I · Can Gol - Sant Bartomeu (PR-C 36) 30/04/2017

Coves de Can Nadal

Avui farem una excursió en família, visitem un indret no gaire conegut, almenys per a moltes persones. El nostre entorn està plagat d'indrets amb molta història, els nostres avantpassats ja feien de les seves per on nosaltres gaudim ara passejant, corrent o anant en bicicleta.

La ruta és ubicada a Vilanova del Vallès: a la carretera BV-5001, entre Vilanova del Vallès i la Roca del Vallès, al PK 22 cerquem el cartell que indica Urbanització Can Nadal. Pugem fins al punt més alt de l'entramat de carrers asfaltats, aparquem i anem a peu cap al Turó de Can Nadal. Allà cerquem un corriol que ressegueix la carena per sota la línia elèctrica i el seguim en direcció est. Quan trobem una construcció quadrada (un antic dipòsit d'aigua) cerquem la traça d'un corriol que baixa en direcció oest, que al cap de 80 metres ens deixa a la part superior de la roca. 

La primera notícia sobre aquestes coves ens la dóna Francesc Carreras, que visità les coves el 27-9-1909, que les descriu com a sepultures cristianes: "No dubtem en qualificar aquella antiga construcció, de remota sepultura cristiana, segurament del temps en què s'acostumà a obrir-les en la penya viva, a imitació del sepulcre de nostre Redemptor." Al seu treball inclou una topografia de la cova número 2.

Els eremites de Céllecs es poden situar a l'època carolíngia, amb una finalitat possiblement repobladora i evangelitzadora. Malgrat tot, a causa de la manca de restes arqueològiques també es poden situar des de l'antiguitat tardana a l'època carolíngia (s. IV al X.)


Posteriorment van ser excavades l'any 1951 pel Grup Arqueològic de Vilassar de Dalt. Els resultats, força minsos, foren els següents:

- Cova núm.1: "Petites restes d'esquelets i diversos fragments cd ceràmica força identificables" i "tres puntes de sageta, amb peduncle i aletes"


- Cova núm.2: "Tres fragments de ceràmica grollera" i "dos fragments de sílex atípic i un fragment de ganivet de 3 centímetres de llargada, de color blanquinós"

- Cova núm.3: "Set trossets de ceràmica grollera de la coneguda per la, tres fragments de sílex atípic d'entre uns tres centímetres i força restes d'ossaments de diferents animals de no gaire anys enrere" i "Un parell de fragments de ceràmica eneolítica, un fragment de ganivet que no arribava als quatre centímetres, de color blanc, i dos fragments de crani humà"




Trobem la primera fita, som-hi

Cartell informatiu sobre la Cova de Can Nadal, una mica d'història

Disposats a gaudir d'un gran dia tot i el mal temps

Seguim el corriol en tot moment, es ven marcat per les fites

Cova núm.1 de Can Nadal (o cova de l'Escarpat)


Situació: Es troba 50 m més a l'E i a la mateixa cota, també sota unes roques que destaquen al paisatge. Descripció: Es tracta d'una cambra megalítica formada per una petita cavitat de forma a balmada de 2,50 x 2 m i una alçada que no supera els 1,5 m. Davant hi ha una llosa que podria haver servit per a tancar l'entrada.


Cambra Megalítica de Can Nadal o Cova de l'Escarpat

A l'exterior de la Cambra Megalítica

Tota la família a l'interior de la Cova de l'Escarpat, collats i cabem tots!!

Deixem enrere la Cova de l'Escarpat

Arribem a la Cova de Can Nadal, ens fa molta il·lusió tornar-hi


Cova núm.2 de Can Nadal (o cova de l'Ermità, o cova del Greny)

Descripció: Una entrada de forma quadrangular dóna pas a una saleta ovalada de 4,50 x 2 m i una alçada d'1,5 m.


Cova de Can Nadal o Cova de l'Ermità 
El temps empitjora per moments



Potser ens caurà un bon xàfec, però no desistirem en veure les coves avui

Urbanització de Can Nadal a sota nostre

Va Albert, fes una bona selfie amb el teu pal 


Els tres homes del grup, junts ens ho passem d'allò més bé!!

Amb el meu gran amic Adrià, ho passem d'allò més bé junts

Està sent un gran dia, com ens agrada!!


Entrada dela Cova de Can Nadal

Albert captat des de l'interior de la cova

Tots a l'interior de la cova, quina sensació estar-hi dins

Estem tots gaudint del dia, indrets amb molta història

Molt bona aquesta Albert, tots dintre de la cova!

Exterior de la cova de l'Ermità

Cova núm.3 de Can Nadal (o cova Fonda, o cova de la Gruta)


Situació: La cova Fonda, més amagada, es troba vessant avall. Aproximadament a uns 50 m al SSE de la cova de l'Ermità. Descripció: Una entrada en rampa i amb el sostre baix, dóna pas a una cambra arrodonida de 4,50 x 2,50 i una alçada d'1,5 m.


Cova Fonda o Cova de la Gruta

Foto feta des de l'interior de la cova

Interior de la Cova Fonda o també Cova de la Gruta

Sandra, Carla, Adrià, Daniel i Jessica


Deixem l'última cova per tornar enrere

Les noies, les veiem des de la part alta de les roques

Trobem aquestes cassoletes, suposem que fetes amb una finalitat

Pare i fill, grandíssimes persones, ens ho passem pipa sempre

Adrià i jo a la part alta d'aquests grans blocs de pedra de granit

Podem observar aquestes cassoletes, per què les devien fer servir?

Molt contents de tot el que hem vist, ara cap a un altre lloc!!

NOTA:

No disposo de track, però no patiu, no cal. Si deixeu el cotxe just en finalitzar l'asfalt (Urbanització Can Nadal) teniu 1,5 quilòmetres a peu aproximadament i si pugeu el cotxe (pista en no gaire bon estat) el podeu aparcar quan arribeu a la cruïlla de camins i veieu el cartell informatiu i una fita a la vostra dreta. Totes les coves són molt a prop, no és una ruta de caminar sinó de conèixer.


  Ruta prehistòrica I · Can Gol - Sant Bartomeu · (PR-C 36)

Després de la visita a les Coves de Can Nadal agafem el cotxe i marxem cap a un altre punt molt interessant per tota la història que aquest indret té. Visitarem una part de la Ruta prehistòrica de la Roca del Vallès, concretament la part de Can Gol seguint els senyals del PR-C 36, aquest camí l'agafarem des de la urbanització La Pineda. Accedirem des de la carretera BV-5001 que uneix les poblacions de Vilanova del Vallès i la Roca del Vallès.

Els monuments que es troben en aquest tram són, de sud a nord: Can Gol I, Can Gol II, la Roca Foradada, la Pedra de les Orenetes, la Pedra de les Creus, el Plat del Molí, el Dolmen de Céllecs i l'ermita de Sant Bartomeu. Es pot finalitzar aquest primer tram en el jaciment iber de Céllecs.

Nosaltres en aquest cas només visitarem tres antics monuments, aquests seran: Dolmen de can Gol II, Roca Foradada i la Pedra de les Orenetes. Només veiem aquest tres perquè és tard, se'ns farà l'hora de dinar i el dia no acompanya gaire així que la resta de monuments hauran d'esperar a un altre dia perquè els camina i calla els vagin a visitar!!

Seguim en tot moment els senyals del PR-C 36

Arribem al Dolmen de can Gol II

Dolmen de can Gol II


Ja tenim el primer objectiu de la ruta prehistòrica

Una selfie de tots junts al Dolmen

Albert que no et portes bé.... les dones et donaran un cop de pal

Arribem al segon objectiu de la ruta, la Roca Foradada

Roca Foradada, espectacular!!!


Estranya pedra a terra amb un forat al mig, és al costat de la Roca Foradada
Myriam fent una foto als nois, quina expectació!!


Carla, Myriam, Jessica i Sandra a l'entrada de la Roca Foradada

Ara de més a prop

Interior de la Roca Foradada, les pintures no són reals...

Selfie de tots junts amb la Roca Foradada

Les més petites no volen sortir a la foto, va noies, no sigueu tímides!


Adrià i Albert amb un bolet tallat a un tros d'arbre mort

Informació Viquipèdia:

Descripció

És un gran bloc granític d'uns 8 m d'amplada, 3 de llargària i 3 d'alçària, el qual configura una balma de dimensions reduïdes i altres cavitats adjuntes més petites. La roca té una gran quantitat d'alvèols i escletxes d'erosió repartits per tota la superfície. No s'ha establert amb seguretat l'ús que es feia d'aquest indret, però podria haver estat un centre ritual o un lloc de reunió.

Josep Estrada hi va descobrir el 1946 trenta-dues pintures rupestres, d'estil llevantí o esquemàtic, les quals representen motius molt diversos: figures humanes i antropomorfes, quadrúpedes, dos cèrvids i un reguitzell de traços de difícil interpretació. La datació d'aquestes pintures és difícil de precisar, però els estudiosos situen les figures antropomorfes entre el Mesolític i el Neolític, i la resta cap al Neolític Final i l'Edat del Bronze. Això fa probable que siguin pintures contemporànies a la construcció dels megàlits de la ruta de Céllecs.

Han estat visibles fins fa ben poc, però la intempèrie i el vandalisme les han fetes pràcticament desaparèixer durant els darrers 20 anys. Són les úniques pintures rupestres sobre granit de Catalunya i es van documentar exhaustivament entre els anys 1987 i 1989, dins del projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya, dut a terme pel Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquesta mostra d'art rupestre fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el desembre del 1998 dins del conjunt Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la península Ibèrica. A més, la pedra també gaudeix de la condició de Bé cultural d'interès nacional (BCIN).

Arribem al nostre destí final d'avui

Qui hi ha amagat per aquí... ús veig nois!!


Aquesta pedra té una forma molt curiosa no creieu?

Una foto de més a prop

Pedra de la Orenetes

Més detalls d'aquesta fantàstica pedra

Formacions naturals o fetes per l'home?

Detalls de la Pedra de les Orenetes

Que seran aquestes escletxes que té la pedra?

Carla, Adrià i Sandra a la part més alta de la roca

Myriam i Jessica a la part baixa de la pedra, guapíssimes!!

Acumulació de l'aigua quan plou

Jessica i Carla

Més escletxes, aquestes estan situades a la part davantera de la pedra

Pintures a la pedra, molt deteriorades ja...

Més pintures, no s'arriba a intuir pràcticament res

Una llàstima que ja no quedi quasi res d'aquestes pintures rupestres

En aquesta foto si sembla que s'aprecia alguna cosa...

Tota la colla a la Pedra de les Orenetes

Senyals fetes a la roca expressament amb algun proposi't?

Albert ven feliç amb l'excursió d'avui
Jo amb la Carla i l'Adrià fent el burro

Myriam ens fa aquesta foto des de la part davantera de la pedra


Albert amb un servidor, som com dos nens quan ens ajuntem

Quin gran bloc de pedra, quan la veus per primera vegada és impressionant

Albert i Adrià sota la Pedra de les Orenetes

Jessica i les nebodes, que bé s'ho passen totes tres juntes!

NOTA:

Com es tracta d'un dia d'excursió familiar no he agafat el GPS amb la qual cosa no disposo del track. Però no patiu, no cal, tot es ven indicat, només cal seguir les fites del PR-C 36. Des del punt més alt on deixem el cotxe (carrer de la Roca Foradada) i comença el camí del PR (hi ha una cadena i una fita de fusta) fins a la Pedra de les Orenetes hi ha 1 quilòmetre aproximadament i un altre de tornada. Nosaltres estem un total de 1.30 minuts més o menys visitant els tres monuments, anem sense pressa i fent fotografies. És un itinerari per gaudir-lo de debò, no s'hi pot anar amb presses!!



La Bassa dels Ànecs

Després de fer la visita a la part prehistòrica de la Roca del Vallès anem a casa nostra a dinar, ja que hi som a prop i el dia no acompanya gaire per fer pícnic al bosc, a més a més s'ha fet tard (15:00) i la gent té molta gana.
A casa ens ho passem molt bé, parem la taula i traiem tot el dinar que dúiem a sobre, truita de patates, pollastre arrebossat, cuscús, olives, els refrescos i tots a menjar! Comentem les anècdotes de com a transcorregut el matí, fem les postres i el cafè i com a sorpresa abans de finalitzar el dia els hi comento a tots que farem una última parada...
Anirem a visitar la Bassa dels Ànecs situada a la Roca del Vallès. Com veieu l'excursió d'avui transcorre sempre per l'entorn del poble de la Roca.
Recollim la taula i marxem, en 15 minuts de cotxe ja hi serem al nostre destí final d'avui. 

Bassa dels Ànecs


És una bassa neta de boga amb una petita illa al mig i envoltada de plataners i pollancres. El riu Mogent passa per un costat però no el podem veure a causa de la vegetació. També hi ha un camí entre l'autopista i la bassa que va a parar al poble. En els mapes surt com a Via Augusta, l'autopista dels romans; ara convertit en un camí de carro. A part dels ànecs de tota mena, hi podem trobar una gran quantitat d'aus com el bernat pescaire, l'esplugabous, alguna polla d'aigua. Desconec si hi ha peixos, el que sí que hi ha són moltes tortugues vermelles (espècie invasora) i oques domèstiques. L'Ajuntament de la Roca hi ha posat uns contenidors per a les deixalles, una escala de fusta per baixar i uns bancs en un costat.

Sandra mirant-se de molt a prop els ànecs més petits

No és bo donar-los pa, però en aquesta ocasió els hi vam donar una mica... 

Adrià i jo amb les oques i els ànecs

La bassa es va crear artificialment fa més de 20 anys en construir l'autovia C-60 que va de Granollers a Mataró, a causa de les obres es van expropiar uns aiguamolls que hi havia al costat i per això la construcció d'aquest magnífic indret, actualment la Generalitat de Catalunya és la propietària.

Per arribar en cotxe agafarem la carretera C-35 per després enllaçar amb la BV-5105, finalment ens dirigim cap al poble de la Roca del Vallès seguint per la carretera C-1415c. Un cop al poble busquem el carrer de Dalt Alcalde Sadurni Pujadas, seguidament trenquem a l'esquerra cap al carrer del Canigó i finalment agafem el carrer de l'Església, el destí final és a 500 metres tot seguint una pista asfaltada.

Espero i desitjo que ús agradi a tots, i penseu que tenim coses molt interessants per veure i descobrir ven a prop de casa. Només un consell, sigueu respectuosos amb el medi ambient si us plau i teniu cura dels animals, no deixeu brossa als boscos, entre tots plegats podem fer un món millor.

Moltes gràcies!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada